Linssiluksaatio

Linssiluksaation oireet, ensiapu, hoito ja jatkoennuste

Oireet

(julkaistu Lancashireheelerhealth -nettisivustolla, käännös Marjukka Mäkinen)

Nämä oireet eivät ole tärkeysjärjestyksessä, ne voivat ilmaantua joko yhdessä tai erikseen. Usein ne eivät ole edes linssiluksaatiota, mutta koska kyseessä on niin vakava sairaus, kaikki poikkeamat koiran silmissä tai käyttäytymisessä tulee ottaa erittäin vakavasti. Tämä on erityisen tärkeää, mikäli heelerisi on ns. riski-iässä, 2,5 – 7 -vuotias. Käänny viipymättä silmäsairauksiin erikoistuneen eläinlääkärin puoleen, mikäli lancashireheelerilläsi on jokin tai joitakin näistä oireista:

  • silmät vetistävät voimakkaasti
  • koira räpyttelee tai hieroo silmiään
  • silmät punoittavat
  • silmän värissä on muutoksia – TÄMÄ ON VAKAVAA, ÄLÄ AIKAILE!
  • silmän päällä näyttää olevan utua, tai maitomainen kerros – TÄMÄ ON VAKAVAA!
  • pupilli/t näyttää normaalia suuremmalta – TÄMÄ ON VAKAVAA, ÄLÄ AIKAILE!
  • silmässä voi nähdä värinää, tai linssi näyttää olevan irti tai liikkuvan – NYT ON KIIRE!
  • ei-suoraan-silmiin liittyvät oireet: koiran käytös voi muuttua kummalliseksi (kivusta), se voi esim. vetäytyä omiin oloihinsa, olla apea, täristä. Epämääräisiä oireita, jotka voivat liittyä hyvin moniin tautitiloihin!

Koiraa on syytä seurata tarkoin, mikäli se on loukannut päänsä tai silmänsä, tai sen silmästä on jouduttu poistamaan vierasesine. Voi olla, että stressi toimii linssiluksaation laukaisevana tekijänä, joten jos koirasi on joutunut erityisen stressaavaan tai traumaattiseen tilanteeseen, voi ehkä olla viisasta seurata koiraa tavanomaistakin tarkemmin muutaman viikon ajan.

Tärkeää: Tiedossa on tapauksia, joissa linssiluksaatio on kehittynyt jopa vain päiviä sen jälkeen, kun silmätarkastuseläinlääkäri on todennut koiran silmät terveiksi. Ainakin kahdessa tapauksessa koira sairastui linssiluksaatioon 24 tunnin sisällä siitä, kun se oli silmätarkastuksessa todettu terveeksi.

Joissakin tapauksissa ei ole mitään ennakko-oireita.

Linssiluksaatio

(Kirjoittaja: ELL pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Sanna Elfving)

Linssiluksaation oireet ilmenevät yleensä äkisti, joten koira on usein päivystystapaus.

Linssi voi taudin alkuvaiheessa olla vain osittain irti. Oireena voi esiintyä toispuoleista silmän siristelyä ja kirkasta kyynelvuotoa, ja silmä punottaa jonkin verran.

Kokonaan pudotessaan linssi voi siirtyä silmän etukammioon, takakammioon, tai jopa lasiaisen puolelle silmämunan pohjalle. Linssin sijainnin eläinlääkäri voi usein nähdä. Linssi on yleensä akuuttitapauksessa kirkas. Väärästä sijainnista johtuen se kuitenkin ajan mittaan samenee, ja muuttuu kaihiseksi.

Etukammiossa makaavan linssin kohdalla nähdään joskus sarveiskalvossa paikallinen sinertävä turvotusalue linssin nojatessa sarveiskalvon sisäpintaan.

Linssiluksaatiossa silmänsisäinen paine yleensä nousee. Jos paine kohoaa kovasti, silmänvalkuainen punottaa voimakkaasti, ”verestää”. Normaalisti kirkas sarveiskalvo on samea, tai jopa kokonaan vaaleansininen ja läpinäkymätön. Silmäterä eli pupilli voi myös olla laaja ja valoon reagoimaton.

Ensiapu, hoito ja ennuste jatkosta Tapaus vaatii välitöntä hoitoa, jotta näkö ja silmä olisivat pelastettavissa

Akuuttivaiheessa silmänpaine tulisi saada normaaliksi. Normaali paine on noin 10-25mmHg. Jos mittaria ei ole käytettävissä, arvioidaan tilanne kliinisten oireiden mukaan. Noin 35mmHg ylittävän paineen voi joskus tuntea herkin sormin silmäluomen päältä tunnustellen, verraten vastakkaiseen silmään. Sarveiskalvo voi olla lievästi samea. Noin 40mmHg ylittävä paine samentaa sarveiskalvoa selvästi. Noin 40-50mmHg paineessa pupilli lakkaa reagoimasta valoon.

Silmänpaineen hoitoon aloitetaan välittömästi tippahoito, esim dorzolamidi (oculogtt Trusopt®) kolme kertaa vuorokaudessa. Jos paine on silminnähden kohonnut, suuri apu on eläinlääkärin antamasta mannitolista. Mannitolia annostellaan laskimonsisäisenä infuusiona, annos on 1-2g/painokilo noin 20-30 minuutin aikana. Hoidosta seuraa virtsanerityksen kiihtyminen. Paine laskee muutaman tunnin kuluessa annostelusta. (inf Braun mannitol® 150mg/ml).

Paineen aiheuttamaan kipuun tepsii heikosti tavanomainen kipulääkitys. Kun silmänpaine laskee, koiran kipuoireet helpottuvat heti. Jos tilaan liittyy selvää inflammaatiota, voi tulehduskipulääke tätä kautta auttaa tilannetta.

Antibiooteista ei ole mitään apua tilan hoidossa.

Jatkotutkimuksiin ja hoitoon silmiin erikoistuneelle eläinlääkärille eläin tulisi saada muutaman päivän sisällä, mikäli toivotaan näön ja silmän säilyttämistä.

Linssiluksaatiossa pudonnut linssi poistetaan silmän sisältä. Jatkossa käytetään silmätippahoitoja koiran loppuiän ajan. Jos hoito viivästyy, eikä näkö ja/tai silmä ole pelastettavissa, tila hoidetaan koko silmän poistolla.

Oireet ovat yleensä toispuoleisia. Sairaus on kuitenkin aina molemmissa silmissä, vaikka linssin lopullinen putoaminen näkyy aluksi yhden silmän oireiluna. Vastakkaisessa silmässä oireet ilmenevät yleensä noin 2-6 kuukauden kuluessa ensimmäisestä silmästä. Vastakkaisen silmän seuranta ja hoito tulisi siten myös saman tien suunnitella.

Mikään ennaltaehkäisevä hoito ei voi estää ripustinsäikeitä heikkenemästä, joten linssin irtoamista ei voi lääkkeellisesti ehkäistä. Leikkaushoito voidaan kuitenkin nykyisin toteuttaa jo ennen linssin putoamista ns fakoemulsifikaatiotekniikalla. Siinä linssi poistetaan silmän sisältä hyvin pienestä haavasta ultraääntä, imua ja huuhtelua hyväksikäyttäen. Näin taudin ennuste on huomattavasti parempi, kuin jo pudonneen linssin tapauksessa. Ei siis ole tarpeen odottaa, että linssi putoaa, usein päivystysaikana, jolloin apua ei ehkä ole saatavissa.

Silmänsisäisiin leikkauksiin on tällä hetkellä valmiudet seuraavilla klinikoilla:

Hakametsän Eläinlääkäripalvelu Oy,
Sammon valtatie 7, 33530 Tampere.
Puh 03-31436600,
helppu[ät]elisanet.fi

Eläinlääkäriasema Vetset Oy,
Munkinmäki 2, Kirkkonummi
Puh 09-2959000

Neuvoa hoidossa voi kysyä myös lähimmältä silmätarkastuseläinlääkäriltä.

Kirjoittaja:
Sanna Elfving
ELL, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri
silmätarkastuseläinlääkäri
Hakametsän Eläinlääkäripalvelu Oy
Sammon valtatie 7
33530 Tampere
p 03-31436600 helppu[ät]elisanet.fi

Artikkeli sivun alaosassa pdf-muodossa tulostusta varten.

Ennakoi tilanne käyttämällä koirasi säännöllisessä silmätarkastuksessa

Milloin olet viimeksi tarkastuttanut heelerisi silmät? Jalostustoimikunta suosittelee, että lancashire heelerit silmätarkastettaisiin mieluiten kerran vuodessa. Jos koiran silmäsairaus havaitaan heti alkuvaiheessa ja hoito saadaan aloitettua mahdollisimman pian, on suuremmat mahdollisuudet säilyttää näkökyky mahdollisimman pitkään.

Kennelliiton silmäeläinlääkärilista

Suomen Lancashire heeler yhdistyksen alueyhteyshenkilöt eri puolella Suomea järjestävät joukkotarkastuksia, joissa tarkastus sujuu vaivattomasti. Seuraa tiedotteita tulevista joukkotarkastuksista Keskustelu-palstalla.