Ulkomuoto

Vaikka lancashire heeler on pieni se on ennen muuta työkoira. Tämän tulee leimata niin sen ulkomuotoa kuin luonnettakin. Koirien koon ei tule kasvaa liian suureksi. Uroksen ihannekorkeus on 30 cm ja nartuilla 25 cm. Heelerin painoa rotumääritelmä ei anna, mutta paino vaihtelee noin 5-12 kilon välillä. Koiran mittasuhteet ovat 7/8:10 säästä hännäntyveen mitattuna. Rungon alla tulisi olla maavaraa lähes yhtä paljon kuin koiralla on rungossa syvyyttä, rungon ei tule olla raskas ja eikä jalkojen olla lyhyet tyngät. Rotumääritelmä kuvaa heelerin pieneksi mutta vahvaksi, joten koiralla täytyy olla kokoonsa nähden varsin voimakas luusto.

Lancashire heelerin etukäpälät voivat olla hieman ulospäin kääntyneet ja välikämmenet periksi antavat, mutta koiran liikkeiden tulee silti olla vapaat eivät kerivät. Hieman periksi antavat välikämmenet ovat sallineet koiralle nopeat suunnanvaihdot vauhdikkaassa paimennustyössä. Koiran kyynärvarsien tulisi kuitenkin olla suorat.

Takajalkojen tulee olla takaa katsoen yhden suuntaiset sekä seistessä että liikkeessä. Koiran selän tulee olla mahdollisimman suora ja vahva. Lancashire heelerin pää on leveä kiila. Kuono ja kallo ovat yhtä pitkät ja pään linjat ovat yhdensuuntaiset. Kuonon tulee olla hyvin pyöristynyt. Korvien tulisi sijaita pään leveässä kiilassa. Lancashire heelerillä tulisi olla vahvat leuat, täydellinen, säännöllinen ja täysihampainen leikkaava purenta.

Lancashire heelerin korvat ovat täysin pystyssä tai eriasteisesti koholla, myös eriparisesti, varsinkin kun koira on tarkkaavainen. Luppakorvat, jotka eivät lainkaan kohoa, ovat virhe. Heelerin häntä on ylös kiinnittynyt. Koiran ollessa tarkkaavainen ja liikkeessä häntä voi kaartua selän ylle, mutta ei kierry täydellisen pystykorvamaiseksi tiukaksi ympyräksi.

Uroksella tulee olla kaksi täydellisesti laskeutunutta kivestä.

Lancashire heelerin aluskarvan peittää pinnanmyötäinen, lyhyt, tiheä ja kova peitinkarva. Turkin pituus ja vahvuus kuitenkin vaihtelevat hieman vuodenaikojen mukaan ja koiralla voi olla hieman pidempi kaulus kaulassa ja housukarvat takaraajoissa. Myös alusvillan määrä ja vahvuus vaihtelee. Turkin väri on kiiltävän musta tai maksanruskea mahdollisimman rikkaan punaisilla värimerkeillä (black&tan tai liver&tan). Värimerkit ovat kuonossa, pilkut poskissa ja usein silmien yläpuolella, takaraajoissa polvista alaspäin, takaraajojen sisäpuolella ja hännän alapuolella sekä hyvin usein korvien sisäpinnalla, vaikka rotumääritelmä ei tätä mainitsekaan. Värimerkit voivat haalistua iän myötä. Mustat peukalomerkit käpälissä löytyvät monelta koiralta, mutta eivät ole välttämättömät. Vain pieni valkoinen pilkku rinnassa sallitaan, muualla valkoinen väri on virhe.