Lancashire heeler

Lancashire heeler, joka Suomessa tunnetaan myös nimellä lancashirenkarjakoira. Lancashire heeler on pieni, vankkarakenteinen, valpas ja toimelias karjakoira, jolla on myös terrierimäisiä vaistoja kani- ja rottajahdissa. Lancashire heeler on monipuolinen englantilaisten maatilojen yleiskoira, karjapaimen, rotan pyydystäjä, vahti ja seurakoira. Heeler on rohkea, iloinen ja omistajaansa kiintyvä. Luonne ja osaaminen sekä yhteistyökyky ovat olleet lancashire heelerin tärkeimmät ominaisuudet ja koirien ulkomuoto on ollut toissijainen seikka.

Suomessa lancashire heeler on saavuttanut 2000-luvulla melko vakiintuneen aseman ja kanta meillä vuoden 2015 lopussa oli vajaat 1000 yksilöä. Lancashire heeler on kotimaassaan luokiteltu harvinaiseksi roduksi ja rodun koko kanta on hyvin pieni, Englannin Kennelclubin rekisteriin on vuoden 2015 loppuun mennessä merkitty n. 4900 koiraa ja tämä kanta perustuu 817:sta aluperin Lancashire Heeler clubin rekisteriin hyväksyttyyn koiraan.

Lancashire heelereitä on useissa Skandinavian maissa, Euroopassa lähinnä Hollannissa sekä USA:ssa, mutta muualla rotu on toistaiseksi vain vähän tunnettu. Lancashire heeler ei ole aiemmin ollut FCI:n hyväksymä, mutta vuonna 2016 FCI hyväksyi rodun koeajalle. FCI koeajan kuluessa rotu ei vielä voi ottaa vastaan kansainväliseen valionarvoon tarvittavia CACIB:ja, mutta heelerit saavat nyt osallistua ryhmäkehiin niin kansallisissa kuin kansainvälisissäkin näyttelyissä ja saavat vastaanottaa Euroopan ja Maailmanvoittajatitteleitä. Yleensä 10 vuotta kestävän koeajan jälkeen rodulle annetaan oikeus vastaanottaa myös CACIB:ja.