Harrastaminen

Heeler kaipaa päivittäisten lenkkien lisäksi myös aivotyötä. Se voi olla yhdessä puuhailua kotona tai tavoitteellista harrastamista koulutuskentällä. Paikalliset koirakerhot järjestävät monipuolista toimintaa ja eri lajeja kokeilemalla löydät varmasti juuri sen mikä sopii parhaiten sinulle ja koirallesi. Kuitenkaan ei ole tarkoituksen mukaista kouluttaa koiraa vain koulutuskentällä kerran tai pari viikossa, vaan koiralle on mukavampaa ja palkitsevampaa jos se saa harjoitella mahdollisimman usein lyhyempiä hetkiä kerrallaan. Heeleriä harkitsevan kannattaa muistaa, että tämä rotu on alunperin työkoiraksi kehitetty. Lancashire heeler ei siis välttämättä tyydy vain makoilemaan sohvalla päivät pitkät, vaan se kaipaa aktivointia ja tekemistä. Vain oma mielikuvitus on rajana kun opettaa koiralle erilaisia temppuja.

Monet koirat pitävät leluista ja leikeistä, joissa ne saavat käyttää monipuolisesti aistejaan ja ongelmanratkaisukykyään. Esimerkki tällaisesta leikistä on ihmisen etsiminen piilosta metsässä tai vaikkapa namien piilotusleikki sisätiloissa. Koirille on myös olemassa monipuolisesti erilaisia valmiita aktivointileluja.

Lancashire heeler sopii hyvin monipuolisesti erilaisiin harrastuksiin. Heeler on motivoitunut työskentelijä, joka innostuu kaikenlaisesta toiminnasta oman ohjaajansa kanssa. Tällaista kontaktin haluista koiraa on ilo kouluttajaa ja heeleristä onkin harrastuspuolella vaikka mihin!

Suomessa lancashire heelereiden kanta on vielä melko pieni ja iältään yleisesti ottaen melko nuori. Tästä huolimatta useita heelereitä on kilpaillut eri koiraharrastusten parissa jo menestyksekkäästi. Useita heelereitä kilpailee tällä hetkeillä tottelevaisuuskokeissa sekä agilityssa. Joitakin heelereitä on myös kilpaillut pelastuskoirapuolella ja verijäljellä. Suomessa BH-kokeen eli palveluskoirien käyttäytymiskokeen on suorittanut hyväksytysti viisi koiraa. Yksi lancashire heeler on valmistunut myös kuulokoiraksi.

Englannissa agilityssa, tottelevaisuuskokeissa ja sikäläisissä palveluskoirakokeissa kilpailleita koiria löytyy muutamia. Ruotsin lancashire heelereistä agilityssä kilpailleista koirista osa on saavuttanut myös valionarvoja. Ruotsissa heelereitä on kilpaillut myös erilaisissa palvelus- ja tottelevaisuuskokeissa sekä osallistunut luonnekuvaukseen eli MH-testiin.