Jalostustarkastukset

Kennelliiton kehittämä jalostustarkastus on rotujärjestöjen työkalu, jolla voidaan kerätä yksityiskohtaista ja vertailukelpoista tietoa koirien ominaisuuksista. Tarkastus sisältää ulkomuoto- ja käyttäytymisosion, jotka voidaan suorittaa samalla kertaa, erikseen tai vain toisen osa-alueen osalta.

Käyttäytymisen jalostustarkastus

Käyttäytymisen jalostustarkastus keskittyy erityisesti arkipäiväisiin tilanteisiin ja asioihin kuten käsiteltävyyteen, alusta-arkuuksiin ja ääniherkkyyteen. Tarkastus tarjoaa luonnetestin ja MH-luonnekuvauksen rinnalle yhden työkalun kerätä tietoa koirien luonteenominaisuuksista. Käyttäytymisen tarkastuksen tekee yhdessä kaksi henkilöä, joista vähintään toinen on suorittanut Kennelliiton jalostustarkastajakoulutuksen.

Ulkomuodon jalostustarkastus

Ulkomuodon arviointi sisältää yksityiskohtaisen kuvauksen koiran rakenteesta. Ulkomuodon jalostustarkastuksen suorittaa rodun arvosteluoikeudet omaava ulkomuototuomari yksin tai kaksi rotujärjestön nimeämää ja kennelliiton hyväksymää ulkomuodon jalostustarkastajaa yhdessä.

Ulkomuodon jalostustarkastukseen osallistuvan koiran tulee olla täyttänyt 18 kk ja käyttäytymisen jalostustarkastukseen osallistuvan koiran 24 kk. Jalostustarkastukseen saa osallistua useammin kuin kerran.

Vuonna 2022 järjestettyyn jalostustarkastukseen osallistuneiden lancashire heelerien tiedot löytyvät ohesta sekä kennelliiton jalostustietojärjestelmästä Koiranetistä.  Koiranetissä koiran tiedoissa on maininta  ”Käyttäytymisen (tai ulkomuodon) jalostustarkastus suoritettu” ja sen yhteyteen on linkattu koiran tarkastuslomake . Tulos voi olla myös hylätty tai keskeytetty. Hylätyn tarkastuksen voi uusia aikaisintaan kuuden kuukauden kuluttua, keskeytetyn tarkastuksen uusimiselle ei ole aikarajoitusta. 

Vuonna 2017 järjestetyn lancashire heelerien jalostustarkastuksen koirakohtaiset tulokset löytyvät alta, niitä ei ole Koiranetissä. 

Lancashire heelerin jalostustarkastuksen ihanneprofiilit ohessa:

Suomen Lancashire Heeler -yhdistyksen jalostustarkastus 

Lohja 22.10 2022

Käyttäytymisen jalostustarkastuksen suorittivat Auli Kiminki, Mari Halme ja Sanna Samio Karine. Ulkomuodon jalostustarkastuksen suorittivat Teija Urpelainen ja Pia Markkanen.

Käyttäymisen ja ulkomuodon jalostustarkastuksen suorittivat hyväksytysti:

Blastwave Drew B Angel tulokset Koiranetissä

Bovenop Coppola Heeler tulokset Koiranetissä 

Filmur Pete L tulokset Koiranetissä 

Flame Ear's Mont Saint-Michael tulokset Koiranetissä

Pinpoint Ram tulokset Koiranetissä 

Pinpoint Rolls-Royce tulokset Koiranetissä 

Tinakenkätyttö tulokset Koiranetissä⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Käyttäytymisen jalostustarkastuksen suorittivat hyväksytysti: 

Flame Ear's Esmeralda tulos Koiranetissä

Necku Oddfellows Arms tulos Koiranetissä

Pinpoint Rio tulos Koiranetissä

Villemoon's Johnny Dogs tulos Koiranetissä 

Ulkomuodon jalostustarkastuksen suoritti hyväksytysti: 

Mirox Rex Marron Le Beau

Suomen Lancashire Heeler -yhdistyksen jalostustarkastus 

Klaukkala 5.3.2017

Käyttäytymisen jalostustarkastuksen suorittivat Auli Kiminki ja Kirsi Kotisaari, ulkomuodon jalostustarkastuksen Maija Mäkinen.

Käyttäymisen ja ulkomuodon jalostustarkastuksen suorittivat hyväksytysti:

Käyttäytymisen jalostustarkastuksen suorittivat hyväksytysti: