Lancashire Heelerin jalostuksesta

Lancashire heeler on pieni ja harvinainen rotu, jonka edustajia löytyy koko maailmasta noin 4000 yksilöä. Rotu on myös geneettisesti hyvin pieni eli eri sukulinjoja löytyy koko rodusta todella niukasti. Muita rodun jalostuksen haasteita ovat hyvähermoisen ja toimintakykyisen luonteen sekä kaikinpuolisen terveyden vaaliminen, työkykyistä ulkomuotoakaan unohtamatta.

Rodun pienen suvullisen varannon vuoksi on suotavaa, että mahdollisimman moni suomalainen terve ja hyväluonteinen lancashire heeler saisi mahdollisuuden lisääntymiseen kerran elämänsä aikana. Ajatuksena on, että ”Parempi yksi pentue viidellä koiralla, kuin viisi pentuetta yhdellä koiralla”. Vain harvojen heeler-yksilöiden runsas käyttö kasvatukseen supistaisi suvullista varantoa entisestään.

Kannattaa pitää mielessä yleinen sääntö, jonka mukaan yksittäisellä koiralla saisi olla korkeintaan noin 5 % osuus syntyneistä pennuista yhtä sukupolvea kohti, sukupolveksi lasketaan neljä-viisi peräkkäistä vuotta. Vuosina 2004–2008 maassamme on rekisteröity yhteensä 300 lancashire heeleriä, josta 5 % tarkoittaa ihanteena 15 jälkeläistä yhtä jalostuskoiraa kohti.

Jos Sinulla on pennun hankinta tai koirasi pennutus mielessä, ole ystävällinen ja tutustu seuraaviin ohjeisiin.

Nartun omistajalle
Uroksen omistajalle

Apua ja neuvoja mm. mahdollisten terveysriskikoirien kartoituksesta sukutauluista ja muissa jalostukseen liittyvissä asioissa antaa jalostustoimikunta.

Jalostustoimikunta

heeler.jalostustoimikunta@gmail.com
Jalostustiedustelulomake